sobota, 29 lutego 2020

Orzeźwiający kurczak

Dzisiejszy post jest wyjątkowy z racji daty ;) Trochę też w nim mojej tęsknoty za słońcem i ciepełkiem :) . Nawiązuję w nim do kuchni Bliskiego Wschodu. Pewnie wynika to z lektury książki Hali Alyan "Domy z soli", którą "pochłonęłam" w jeden dzień i którą polecam Wam serdecznie :)

KURCZAK Z MIĘTOWO-CYTRYNOWĄ NUTĄ 
2 podwójne piersi z kurczaka
1/2 cytryny
sól, pieprz
1 torebka herbaty miętowej lub 1 łyżka suszonej mięty
5 dag masła 
ew. woda

Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i miętą. Odstaw na min. 2 godziny w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na patelni rozpuścić masło i smażyć mięso z jednej strony do zrumienienia. W czasie smażenia kroimy cytrynę w cienkie plasterki(razem ze skórką) . Mięso odwracamy i układamy na nim plasterki cytryny, patelnię przykrywamy i zmniejszamy płomień. Tak smażymy- dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Podajemy najlepiej z ryżem i marchewką duszoną w soku pomarańczowym.
Udanego weekendu :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz