KURCZAK Z MIĘTOWO-CYTRYNOWĄ NUTĄ
2 podwójne piersi z kurczaka
1/2 cytryny
sól, pieprz
1 torebka herbaty miętowej lub 1 łyżka suszonej mięty
5 dag masła
ew. woda
Mięso umyj i osusz. Natrzyj solą, pieprzem i miętą. Odstaw na min. 2 godziny w chłodne miejsce (najlepiej na całą noc). Na patelni rozpuścić masło i smażyć mięso z jednej strony do zrumienienia. W czasie smażenia kroimy cytrynę w cienkie plasterki(razem ze skórką) . Mięso odwracamy i układamy na nim plasterki cytryny, patelnię przykrywamy i zmniejszamy płomień. Tak smażymy- dusimy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Podajemy najlepiej z ryżem i marchewką duszoną w soku pomarańczowym.
Udanego weekendu :)
Udanego weekendu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz