niedziela, 9 lutego 2020

Kurczak po marokańsku

Kilka lat temu miałam jechać z Pierworodną do Maroka. Niestety okradli ją w Hiszpanii i z wyjazdu nici :( , ale marzenie zostało. Jej udało się zrealizować je w ubiegłym roku.

 Jednym z prezentów , który od Niej dostałam jest mieszanka przypraw o nazwie ras el hanout , która idealnie pasuje do kurczaka :)
 na poniższym zdjęciu mieszanka przed zmieleniem :)


KURCZAK PO MAROKAŃSKU 
1 podwójny filet z kurczaka 
3 marchewki
2 papryki czerwone 
1 cebula
2 ząbki czosnku 
1 młoda cukinia
5 suszonych moreli lub garść rodzynek 
sól, pieprz 
mielona wędzona papryka
mieszanka marokańskich przypraw 
olej
 ok 1 szklanki bulionu warzywnego

Mięso kroimy w paseczki, przekładamy do miski i obficie posypujemy marokańską przyprawą , mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Marchew obierany i kroimy w słupki. Paprykę i cukinię myjemy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki, cukinię w pół talarki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki.Morele kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, następnie dodajemy warzywa i morele, przesmażamy kilka minut wlewamy bulion doprawiamy solą, pieprzem i papryką . Dusimy ok 10 min. Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem.
 I jeszcze jedno zdjęcie z bazaru
P.S. Zdjęcia autorstwa Pierworodnej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz