Jednym z prezentów , który od Niej dostałam jest mieszanka przypraw o nazwie ras el hanout , która idealnie pasuje do kurczaka :)
na poniższym zdjęciu mieszanka przed zmieleniem :)
KURCZAK PO MAROKAŃSKU
1 podwójny filet z kurczaka
3 marchewki
2 papryki czerwone
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 młoda cukinia
5 suszonych moreli lub garść rodzynek
5 suszonych moreli lub garść rodzynek
sól, pieprz
mielona wędzona papryka
mieszanka marokańskich przypraw
olej
ok 1 szklanki bulionu warzywnego
Mięso kroimy w paseczki, przekładamy do miski i obficie posypujemy marokańską przyprawą , mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Marchew obierany i kroimy w słupki. Paprykę i cukinię myjemy. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki, cukinię w pół talarki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki.Morele kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, następnie dodajemy warzywa i morele, przesmażamy kilka minut wlewamy bulion doprawiamy solą, pieprzem i papryką . Dusimy ok 10 min. Podajemy z kaszą kuskus lub ryżem.
I jeszcze jedno zdjęcie z bazaru
P.S. Zdjęcia autorstwa Pierworodnej :)
I jeszcze jedno zdjęcie z bazaru
P.S. Zdjęcia autorstwa Pierworodnej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz