piątek, 6 marca 2020

Pieguski z nutką mięty

Za oknem piękny listopad- pada, pada i pada. W domu wiosenną atmosferę wprowadzają kwiaty

W taką pogodę lubię jak po domu roznosi się zapach ciasteczek :)

PIEGUSKI Z MIĘTOWĄ NUTĄ 

20 dag masła
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
1 łyżka suchych liści mięty

Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Miętę rozcieramy w dłoniach i wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, mąkę, cukier i jajko i zagniatamy ciasto. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą dodajemy czekoladę i zagniatamy. Formujemy z ciasta 3 wałki o przekroju ok 3 cm. Zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C . Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i kroimy ciasto na około 0,5 cm plasterki. Rozkładamy na blasze zachowując odstępy. Wkładamy do piekarnika i pieczemu ok 10 min do lekkiego zrumienienia.
Jeszcze ciepłe :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz