Na jednym ze spotkań pojawiła się przystawka z szynki. Dziś proponuję swoją wersję tej przystawki
ZIMOWA ROLADA Z SZYNKI
8 dużych plastrów dobrej szynki konserwowej
2 ogórki konserwowe
8 konserwowych pieczarek
2 jajka ugotowane na twardo
20 dag serka homogenizowanego
1 łyżka żelatyny
4 rzodkiewki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka majonezu
sól, pieprz
3 łyżki wody
W małym garnuszku zalać żelatynę wodą i odstawić na 10 min, następnie podgrzewając rozpuść żelatynę. Jajka obrać i pokroić w kostkę, tak samo pokroić warzywa, Serek, majonez i żelatynę wymieszaj, dopraw sola i pieprzem, dodaj jajka, warzywa i natkę wymieszaj. Na folię aluminiową ułożyć prostokąt z plastrów szynki, tak by plastry zachodziły na siebie. Posmarować masą i zwinąć w roladę . Schłodzić min 3 godz pokroić w plastry.
przepis brzmi apetycznie :)
OdpowiedzUsuń