CHRUST
50 dag mąki
5 dag masła
8- 10 żółtek
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
1/2 l oleju
cukier puder
cukier waniliowy
Mąkę posiekać na stolnicy z masłem, dodać żółtka i sól, zagnieść, dodać spirytus i zagniatać , aż ciasto będzie elastyczne (|jeśli mąka była bardzo sucha to można dodać 1-2 białka). W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Ciasto podzielić na części, każdą część rozwałkować bardzo cienko. Ostrym nożem pociąć w paski 2,5 cm. Każdy z pasków podzielić podzielić na 6 cm prostokąty, w każdym zrobić nacięcie i przewinąć. Partiami smażyć na złocisty kolor :) Usmażone układać na ręcznikach papierowych do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz