DŻEM WIŚNIOWY Z CYTRYNOWĄ NUTĄ
3 kg wiśni
1 kg cukru
1 cytryna
Wiśnie umyć, wydrylować i odcisnąć z soku. Przełożyć do szerokiego garnka i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia. Cytrynę sparzyć i obrać z niej skórkę- tak by białego było jak najmniej. Do wiśni dodać cukier i skórkę cytrynową i gotować do zgęstnienia. Następnie dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę pogotować. Wyjąć skórkę cytrynową. Gorący przekładać do umytych i suchych słoiczków, zakręcać i stawiać do góry dnem. Ja zawsze stawiam na tacy wyłożonej starym dużym ręcznikiem frotte i takim samym przykrywam słoiczki :)
Zimą do gofrów jak znalazł ;)
a to tak dla kontrastu - kwitnące wiśnie, które teraz skojarzyły się mi z śniegiem i zimą :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz