poniedziałek, 2 lipca 2018

Nadal wiśniowo ;)

Powoli kończą się u mnie wiśnie na drzewach, a sporo ich było tego lata :) Zostały zamknięte w słoikach jako kompoty, dżemy, wiśnie w czekoladzie no i oczywiście naleweczki ;) Dziś:

DŻEM WIŚNIOWY Z CYTRYNOWĄ NUTĄ 
3 kg wiśni
1 kg cukru
1 cytryna

Wiśnie umyć, wydrylować i odcisnąć z soku. Przełożyć do szerokiego garnka i mieszając od czasu do czasu doprowadzić do wrzenia. Cytrynę sparzyć i obrać z niej skórkę- tak by białego było jak najmniej. Do wiśni dodać cukier i skórkę cytrynową i gotować do zgęstnienia. Następnie dodać sok z cytryny i jeszcze chwilkę pogotować. Wyjąć skórkę cytrynową. Gorący przekładać do umytych i suchych słoiczków, zakręcać i stawiać do góry dnem. Ja zawsze stawiam na tacy wyłożonej starym dużym ręcznikiem frotte i takim samym przykrywam słoiczki :) 
Zimą do gofrów jak znalazł ;)
a to tak dla kontrastu - kwitnące wiśnie, które teraz skojarzyły się mi z śniegiem i zimą :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz