Dziś coś na słodko....
CIASTO JOGURTOWE Z WIŚNIAMI
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1/2 szklanki oleju
330 g gęstego naturalnego jogurtu (użyłam typu greckiego)
3 garście wiśni
cukier puder do oprószenia ciasta
Wiśnie umyć, wydrylować. Przełożyć na sito by odciekł sok. Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę. Następnie dodać resztę składników i miksować tylko do połączenia się składników. Przelać do dużej tortownicy lub kwadratowej blaszki Rozłożyć równomiernie wiśnie. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni C. Lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz