niedziela, 24 czerwca 2018

Sezon na wiśnie

Wiśnie zawsze będą kojarzyły się mi z Mamą :) to były jej ulubione owoce... W tym roku obfitość owoców przypomina tę sprzed sześciu lat. Drzewa uginają się od owoców, a ja przerabiam je oraz rozdaję znajomym :)

Dziś coś na słodko....

CIASTO JOGURTOWE Z WIŚNIAMI 

3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku  z cytryny 
1/2 szklanki oleju 
330 g gęstego naturalnego jogurtu (użyłam typu greckiego)
3 garście wiśni
cukier puder do oprószenia ciasta 

Wiśnie umyć, wydrylować. Przełożyć na sito by odciekł sok. Składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksować z cukrem na jasną masę. Następnie dodać resztę składników i miksować tylko do połączenia się składników. Przelać do dużej tortownicy lub kwadratowej blaszki  Rozłożyć równomiernie wiśnie. Piec ok. 40 min w temperaturze 180 stopni C. Lekko przestudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz