poniedziałek, 22 października 2012

Jabłka

W tym roku jest urodzaj jabłek.... drzewa uginają się pod ciężarem owoców. Na straganach jabłek od koloru do wyboru :)))) Czas więc na pyszne szarlotki :)




SZARLOTKA SYPANA
2 szklanki kaszy mannej
2 szklanki maki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 3/4 szklanki cukru
ok. 2,5 kg jabłek
3 łyżki cukru
cynamon lub wanilia
rodzynki jeśli lubimy
20 dag masła
tłuszcz i bułka tarta do formy 

Jabłka umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach (razem ze skórką), lekko odsączyć dodać 3 łyżki cukru i cynamon lub wanilię.
Kaszę manna, cukier, mąkę i proszek do pieczenia wymieszać. Prostokątną formę natłuścić i wysypać bułką tartą.
Do formy wsypać 1/3 suchej masy (wyrównać), na to 1/2 jabłek , potem kolejne 1/3 suchej masy, reszta jabłek i resztę suchej masy.
Schłodzone masło cieńko kroimy na plasterki i układamy je na wierzch ciasta. Pieczemy ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.


5 komentarzy:

  1. no to ruszyla maszyna produkcyjna :) jutro sie okaze, czy przepis jest ok :)
    Dodalem jedynie nieco mniej cukru, jakies 1 i 1/4 szklanki.

    OdpowiedzUsuń
  2. szarlotka wyszla przepysznaaaaaaa!!! i jest dosc sycaca :) w robocie latwizna, zostawilem ja tylko w piekarniku 15 min dluzej, zeby z wierzchu nie byla zbyt blada. No, ale rewelacja, wejdzie do ''kanionu'' moich przepisow.
    Dzieki Ruda!

    OdpowiedzUsuń
  3. uffff... mimo, że wiem, że jest pyszna i zawsze wychodzi ulżyło mi :) Cieszę się, że Wam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sprobuje sprzedac ten przepis tutaj. Nawet nie wiesz, jak mizerne sa szarlotki hiszpanskie... Fujjj...
    Jeszcze raz wielkie dzieki (mimo, ze teraz czeka mnie dietka... ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciekawe czy Hiszpanom zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń