środa, 6 marca 2019

Wiosna, wiosna...?

Kilka cieplejszych promieni słońca i już po głowie chodzi mi piosenka Skaldów "Wiosna, wiosna" :) a i w przyrodzie też widać pierwsze jej oznaki :)


Taka pogoda powoduje również, że zaczynam tęsknić za nowalijkami :(  i zaczynam przeszukiwać swoje zapiski na potrawy z dużą ilością koloru zielonego :)

LEKKA SAŁATKA MAKARONOWA 
1 opakowanie makaronu kokardki duże (farfalle)
1 łyżka oleju
2 pęczki rzodkiewek
1 ogórek zielony (wężowy)
2 - 3 ząbki czosnku
250 g jogurtu bałkańskiego
3-4 spore łyżki majonezu
garść uprażonych nasion słonecznika
sól, pieprz 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju. Odcedzić i przełożyć do miski. Rzodkiewki oraz ogórek umyć i pokroić w kostkę. Dodać do makaronu. W miseczce wymieszać jogurt, majonez obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem.Polać sosem makaron z warzywami i wymieszać. Posypać uprażonym słonecznikiem. 

P.S. Moje latorośle nie wyobrażają sobie Świąt Wielkanocnych bez tej sałatki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz