(zdjęcia pochodzą z Internetu)
GULASZ PO FRANCUSKU
80 dag łopatki wieprzowej
1 duży ząbek czosnku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula
3 listki laurowe
2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej
woda
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Do miski wlać 3 łyżki oleju, dodać sól, świeżo mielony pieprz , pokruszone listki laurowe, zioła prowansalskie i obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i do marynaty dodać mięso. Ponownie wymieszać - by mięso dokładnie pokryło się marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. W garnku rozgrzać 3 łyżki oleju przełożyć mięso i obsmażać do zrumienienia. Warzywa obrać i pokroić w kostkę . Dodać do zrumienionego mięsa i chwile razem posmażyć. Dodać wodę - tak by przykryła mięso i warzywa. Dusić na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. Posmakować sos i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z bagietką.
Bon appetit :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz