Powoli myślę też o dekoracji stołu wielkanocnego... W tym roku motywem przewodnim w kolorystyce będzie haft kaszubski :) Mam słabość do tego haftu - zawsze przypomina mi moją Babcię. Szwajcarowi natomiast przypomina rodzinne strony :)
Jajka zawieszki już gotowe :)
W koszyku ze święconką i na wielkanocnym stole nie zabraknie
SCHAB DOJRZEWAJĄCY
1 kg schabu bez kości
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
35 g soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżki świeżo mielonego czarnego pieprzu
5 ząbków czosnku
W moździerzu ucieramy majeranek, tymianek, ziele angielskie i liście laurowe. Dodajemy sól, cukier i pieprz oraz przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać. Schab oczyścić z błon i tłuszczu. Dokładnie nacieramy mieszaniną ziół i przypraw. Wkładamy do naczynia , przykrywamy i do lodówki na 5 dni. Codziennie obracamy mięso i zlewamy pojawiający się płyn. Po 5 dniach schab wkładamy do czystej podkolanówki (bezzapachowej), zawiązujemy i wieszamy w suchym i ciepłym ale przewiewnym miejscu. Po tygodniu wyjmujemy z podkolanówki i wkładamy do lodówki na 3 dni. Podajemy cieniutko pokrojony w plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz