wtorek, 8 maja 2018

Pigwa i .....

pigwowiec w jednym żyli ogrodzie. Ona wysoka, on rozłożysty... No może ciut przesadziłam ;) Dla nie wtajemniczonych : pigwa to drzewko, którego owoce wyglądem przypominają gruszki, a pigwowiec to krzak, którego owoce przypominają małe jabłuszka. Z owoców obu można przyrządzać smakowite konfitury, dżemy oraz nalewki :)
Tak kwitnie pigwa
a tak pigwowiec


PIGWÓWKA
1 kg owoców pigwy lub pigwowca, albo wymieszanych
1 kg cukru
1 l spirytusu
1/2 l wody 

Owoce myjemy, przecinamy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Owoce razem ze skórką drobno kroimy. Przekładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem, zakręcamy i odstawiamy w jasne ciepłe miejsce. Potrząsamy słojem od czasu do czasu i czekamy, aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy cukier i przegotowaną i wystudzoną wodę. Ponownie zakręcamy słój i odstawiamy na minimum 30 dni. Co jakiś czas wstrząsamy słojem. Następnie przefiltrowujemy przez gazę i rozlewamy do butelek. Owoce możemy wykorzystać do keksu, deserów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz