środa, 8 listopada 2017

Jesienna bomba witaminowa

Za oknem szaro-buro, deszcz dzwoni o szyby, a i temperatury takie sobie. Łatwo złapać jakieś przeziębienie :( sama jestem tego przykładem.... Piszę tego posta leżąc w łóżku i walcząc z czymś grypopochodnym :( Leżę i podjadam surówkę z kiszonej kapusty, która jak wiadomo jest skarbnicą witaminy C i wielu mikroelementów. A oto mój przepis na

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY 
ok 40 dag kiszonej kapusty
1 marchew (jeśli nie ma jej w kapuście)
1 słodko winne jabłko
1 cebula (może być czerwona) ja użyłam białej cukrowej
natka pietruszki
pieprz
miód płynny

Kapustę siekamy i przekładamy do miski. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty. Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty, mieszamy doprawiamy pieprzem i dodajemy miód - jakieś 2-3 duże łyżki (zależy od kwaśności kapusty), można i więcej :) mieszamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki .

2 komentarze: