sobota, 2 listopada 2013

Nadal dyniowo :)

Troszkę mnie tu nie było ;) czasami tak jest, że realne życie mocno nas absorbuje i po prostu brakuje czasu na blogowe :) 
Dynia ostatnio stała się "tworzywem" do kulinarnych eksperymentów. W trakcie jednego powstało curry z kurczaka z dynią. 

CURRY 

marynata do mięsa 
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka imbiru 
2 zmiażdżone i posiekane ząbki czosnku
szczypta cynamonu
sól, pieprz
oliwa 

reszta 
1 filet z piersi kurczaka (podwójny) 
30 dag obranej i oczyszczonej dyni 
1/2 puszki pomidorów krojonych 
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
 masło do smażenia 

Mięso opłukać i pokroić w paski. Z podanych składników przygotować marynatę, przełożyć do niej pokrojone mięso, wymieszać dokładnie, przykryć folią spożywczą i odstawić na minimum 1 godz do lodówki (najlepiej na noc). Masło rozgrzać na patelni, włożyć mięso i smażyć do zrumienienia, zdjąć z patelni. Na pozostały tłuszcz włożyć pokrojoną w kostkę dynię, podsmażyć, dodać mięso, pomidory i chwilkę smażyć razem. Z mleka kokosowego zdjąć śmietankę a pozostały płyn dodać do zawartości patelni, po 10 minutach dodać odłożoną śmietankę i poddusić jeszcze z 5-7 minut. Posmakować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. 
Podawać z ugotowanym na sypko ryżem i posiekaną natką pietruszki lub posiekaną kolendrą.

Jest to danie, które możemy przygotować wcześniej i podgrzać przed podaniem. Osobiście wolę takie podgrzewane ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz