niedziela, 20 października 2013

Jesienny obiad - kolejna odsłona

Wczorajsze kopytka z dynią - dziś przysmażone na masełku- idealnie pasują do starego przepisu na karkówkę :)

KARKÓWKA W SOSIE CEBULOWYM
(podaję proporcje na 1 kg karkówki)

1 kg karkówki bez kości
1 opakowanie francuskiej zupy cebulowej w proszku
400 ml śmietany 18%
sól, pieprz

Mięso kroimy w poprzek włókien na plastry, lekko je rozbijamy dłonią. Solimy i pieprzymy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Posypujemy zupą cebulową w proszku i polewamy śmietaną. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni C. na 1-1,5 godziny. Od czasu do czasu można polać mięso sosem lub piec pod przykryciem i na ostatnie 15 -20 min odkryć :)

Jako suróweczkę podałam buraczki z kapustą. Na talerzach było kolorowo, jesiennie i smacznie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz