LEGUMINA
1 litr mleka (takiego jakie lubimy)
1 niepełna szklanka kaszy mannej
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (lub miąższ z jednej laski wanilii)
2 duże jajka
szczypta soli
Mleko zagotowujemy, dodajemy oba cukry i kaszkę manną i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Zestawiamy z ognia. Białka oddzielamy od żółtek i z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do gorącej kaszki dodajemy żółtka i miksujemy na dużych obrotach, następnie dodajemy pianę i też miksujemy. Ważne musimy szybko miksować i kaszka musi być bardzo gorąca :)+ spowoduje to,że jajko się zetnie. Rozkładamy do salaterek, albo przelewamy do dużej miski i zostawiamy do wystygnięcia. Podajemy z ulubionym sosem owocowym lub sosem waniliowym. Ja aktualnie postawiłam na sos - a raczej mus- truskawkowy :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz