niedziela, 26 maja 2019

Spotkanie z Panem Makłowiczem :)

Bardzo lubię uczestniczyć w warsztatach, pokazach kulinarnych. Zawsze wychodzę z nich z nową wiedzą i nowymi przepisami. Wczoraj byłam na  pokazie kulinarnym Pana Makłowicza, który przygotował dwie potrawy: ceviche z krewetek i schab w piwie belgijskim. Z racji miłości Szwajcara do owoców morza, bardzo skupiłam się na zapamiętaniu przepisu na ceviche :)



Przygotowane ceviche do degustacji :)


CEVICHE ROBERTA MAKŁOWICZA 
surowe, obrane krewetki
sok z limetki
świeża kolendra 
ostra papryczka
czerwona cebula
pomidor 
awokado
sól, cukier 

Krewetki pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać sok z limetki z szczyptą soli i cukrem . Dodać krewetki i wymieszać. Kolendrę posiekać i dodać do krewetek. Pokroić papryczkę - nie za dużo - i dodać do krewetek. Cebulę obrać, pokroić w dość drobną kostkę. W trochę większą kostkę pokroić pomidora (ze skórką, ale bez nasion). Cebulę i pomidora dodać do krewetek i wymieszać. Usunąć pestkę z awokado , obrać  i pokroić w kostkę . Dodać do krewetek - wymieszać. Zostawić na 10 min i podawać :) 
Przepis podaję tak jak zapamiętałam :) Proporcje każdy musi ustalić sobie wg własnego smaku :) 
Po pokazie można było uzyskać autograf i zrobić sobie zdjęcie 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz