niedziela, 19 maja 2019

Na majówkę

Maj to miesiąc kiedy zaczynamy pakować kosze piknikowe i ruszamy na łono natury :) Czasem są to krótkie wycieczki - do własnego lub zaprzyjaźnionego ogrodu. Czasem dłuższe - na łąki i polany :) Do koszy pakujemy różności: sery, przekąski, wino, kanapki, sałatki. Tak naprawdę zawartość kosza odzwierciedla nasze gusta kulinarne :) Tym razem nasza majówka była w ogrodzie :) Na stole pojawiły się francuskie sery i wino, które umilały nam czas oczekiwania na ....


BUŁECZKI ZE SZPARAGAMI
1 opakowanie gotowego ciasta na pizzę 
1 pęczek zielonych szparagów
300g marynowanych karczochów 
2 łyżki oliwy
3 jajka
1/2 szklanki gęstej śmietany
1 szklanka startego łagodnego sera
1 łyżka suszonego oregano
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, odrobina cukru.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wyciąć tyle kwadratów ile dołków ma blacha do maffinek :) Wgłębienia blachy natłuścić oliwą i włożyć kwadraty ciasta. Szparagi umyć i oczyścić. Ugotować do miękkości w wodzie z solą i cukrem. Po ugotowaniu pokroić na małe kawałki. Jajka ze śmietaną wymieszać na jednolitą masę . Dodać karczochy, oregano, szparagi i ser. Delikatnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową. Masą wypełnić kwadraty ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec do zrumienienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz