spowodowały, że zatęskniłam za zupą musztardową :) Trochę odbiega od świątecznego menu, ale może przydać się na poświąteczny lekki posiłek :)
ZUPA MUSZTARDOWA
1 l bulionu drobiowego lub warzywnego2 łyżki musztardy stołowej
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
15 - 20 dag bekonu lub wędzonego boczku
kilka łyżek tartego żółtego sera
1 por (tylko biała część) lub 1 średnia cebula
1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18% (można więcej do smaku)
siekany szczypiorek
cukier i pieprz do smaku
Bekon lub boczek pokroić w kostkę.Pora (szalotkę lub cebulę) drobno posiekać.Bekon podsmażyć na chrupko. W garnku rozpuścić masło, wrzucić por i zeszklić. Dodać mąkę, wymieszać i podsmażać 2-3 minuty mieszając. Zalać bulionem. Lekko podgotować.Do garnka dodać obie musztardy i dokładnie wymieszać mątewką lub trzepaczką. Doprawić śmietaną, ewentualnie cukrem i pieprzem.Zupę musztardową podawać na gorąco: w misce układać tarty ser, zalać zupą, posypać bekonem i szczypiorkiem.
Podawać z bagietką :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz