No, ale święta za pasem to i w domu akcja pieczenia pierniczków.
PIERNICZKI
1 kg mąki pszennej25 dag masła
40 dag cukru
6 łyżek miodu
4 jajka
4 łyżki gęstej śmietany 18%
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej ( opcjonalnie )
2 opakowania przyprawy do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki ciepłej wody do rozpuszczenia
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło, mód, cukier, rozpuścić w garnuszku dodać kawę i przyprawę
korzenną, podgrzewać do lekkiego zagotowania, mieszając aż składniki się
rozpuszczą i połączą. Do masy dodać 250 g mąki i zmiksować. Odstawić do
wystygnięcia. Następnie dodać jajka, śmietanę, resztę mąki, kakao,proszek oraz sodę rozpuszczoną w wodzie. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i
błyszczące. Odłożyć na 30 minut do lodówki, żeby
zgęstniało będzie lepiej wałkować. Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość 05 - 06 mm, wykrawać pierniczki za pomocą foremek.
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 8 - 9 minut.
Po wystygnięciu polukrować nie zbyt gęstym lukrem.
Normalnie nie lukruję, ale Szwajcarowi się zachciało :) teraz on lukruje a ja piszę posta :)
Do lukru wykorzystał skórkę z przywiezionego przez Pierworodną takiego oto owocu
Kto wie , co to jest? Ja wiem - ale czekam na Wasze pomysły :)
Piec w temperaturze 170 stopni C przez 8 - 9 minut.
Po wystygnięciu polukrować nie zbyt gęstym lukrem.
Normalnie nie lukruję, ale Szwajcarowi się zachciało :) teraz on lukruje a ja piszę posta :)
Do lukru wykorzystał skórkę z przywiezionego przez Pierworodną takiego oto owocu
Kto wie , co to jest? Ja wiem - ale czekam na Wasze pomysły :)
Pierniczki na święta muszą być:) A ten owoc to cytron, inaczej cedrat. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńzwany też ręką Buddy :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńO, tego nie wiedziałam.
Usuń