niedziela, 14 października 2018

Zupa dyniowa

Za oknem piękna złota jesień :)

 na straganach różne rodzaje dyni jadalnych i ozdobnych. Nic tylko wybierać przebierać :)  Zupa dyniowa zawsze będzie się mi kojarzyć z Panem Wojtkiem, który przez kilka lat królował w małym bistro w centrum Bydzi :) Jesienią wędrowałam do Niego na przepyszną zupę dyniową , a wiosną i latem na przepyszny chłodnik litewski :)
ZUPA DYNIOWA
1 kg  dyni
3 większe ziemniaki
2 marchewki 
sól,pieprz curry 
1 szklanka śmietany 18% 
woda 
prażone pestki dyni
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą (tak na 0,5 cm ponad warzywa) i gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i curry, dodajemy śmietanę i jeśli zupa za gęsta dodajemy trochę wrzątku. Rozlewamy na talerze i posypujemy pestkami dyni :) 
Proste a jakie pyszne :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz