niedziela, 11 czerwca 2017

Karkówka na amerykańską nutę

Sezon grillowy w pełni :) stąd dzisiejsza propozycja . Można również tak zaprawione mięso upiec w piekarniku i podać na niedzielny obiad :)

KARKÓWKA W COLI

1 kg karkówki
0,5 l coli cherry 
sól, pieprz
wędzona papryka mielona 
2 cebule
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 liście laurowe

Karkówkę pokroić w plastry. doprawić solą, pieprzem i mieloną papryką. Cebule obrać i pokroić w plastry. W misce przekładać cebulę, mięso warstwami. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Zalać colą i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc). Wyjąć z marynaty i piec na ruszcie, polewając płynem z marynaty :) podawać z młodymi ziemniakami i surówką :)
Mięso ma lekko słodkawą, wiśniową nutę.
Zdjęcia nie ma .... bo mięso znikło z półmiska zanim złapałam za aparat.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz