środa, 31 maja 2017

Szparagowo

Maj się kończy, ale szparagi nadal królują na straganach :) Wiele z Was ma swoje ulubione przepisy na to warzywo. Ja tak naprawdę niedawno dojrzałam do nich ;) i poznaję ich smak. Proponuję dziś bardzo prostą ale i smaczną

ZUPA SZPARAGOWA
1 pęczek białych szparagów
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
trochę białej części pora
2 ziemniaki
sól, pieprz
1 łyżka masła
woda
opcjonalnie może być śmietana 12%

Warzywa obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą - jakieś 1,5 ponad warzywa. Pieprzymy i solimy. Kiedy warzywa będą miękkie dodajemy masło i blendujemy na gładką masę. Jeśli za gęste dodajemy troszkę wrzątku. I to wszystko :)  Rozlewamy na porcje, leciuteńko pieprzymy i możemy dodać po łyżce śmietany :) 
I gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz