piątek, 16 czerwca 2017

Próba generalna ;)

Zbliża się dzień kiedy zaśpiewają mi "Pół wieku człowieku" ;) i sporo czasu zajmuje mi obmyślanie menu, zwłaszcza że rodzinka zażyczyła sobie garden party :) Patrząc na pogodę to bardziej powinnam trzymać kciuki, by aura pozwoliła na świętowanie na powietrzu :)
Jako jedno z dań rozpatrywana jest tarta z masą serowo-pomidorową


TARTA SEROWO-POMIDOROWA 

ciasto:
1 szklanka mąki gryczanej
1 szklanka mąki pszennej
115 g masła
ok 1/3 szklanki zimnej wody

Zagnieść ciasto ze wszystkich składników. Zawinąć w folię i do lodówki. Po min 30 minutach wyjąć, rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie. Formę do tarty natrzeć masłem. Przełożyć ciasto do formy, lekko docisnąć i odciąć nadmiar ciasta. Po nakłuwać  widelcem i wstawić do rozgrzanego do 170 stopni C piekarnika na ok 15 min. Wyjąć i studzić.
W tym czasie przygotowujemy farsz :
250 g serka kremowego koziego
600 g serka kanapkowego naturalnego np. Bieluch
1 łyżka soku z cytryny
 suszone pomidory ze słoiczka (osączone) - tak z 1/3 zawartości
sól, pieprz 
Pomidory posiekać. Serki przełożyć do miski dokładnie wymieszać. Dodać sok z cytryny, pomidory suszone i przyprawy.Dobrze wymieszać i przełożyć na tartę. Wyrównać. Na wierzch położyć:
500 gram pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
listki bazylii
posiekany szczypiorek
Schłodzić minimum godzinę.

Po degustacji Szwajcar zaproponował wzbogacenie masy serowej drobno pokrojoną aromatyczną i dobrze wysuszoną kiełbasą polską ;) Mięsożerca to mięsożerca :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz