sobota, 27 maja 2017

Smak dzieciństwa - kolejna odsłona

Ci z Was, którzy spędzali wakacje na wsi, pamiętają mam nadzieję ;) smak mleka "prosto od krowy", a jeszcze bardziej smak chłodnego zsiadłego mleka. Często jadłam je - a raczej piłam ;) - z młodymi ziemniakami obficie posypanymi siekanym koperkiem i z tłuszczykiem wytopionym z wędzonego boczku. Mmmm.... rozmarzyłam się :)
 
Czasami była opcja na słodko, czyli 

RACUCHY NA ZSIADŁYM MLEKU

3 jajka 
2 szklanki zsiadłego mleka
2 i 1/4 szklanki mąki
3 łyżeczki cukru
1łyżeczka proszku do pieczenia 
trochę oleju
czarne jagody 

Jajka rozkłócić z mlekiem, dodać sypkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć przypominać bardzo gęstą śmietanę. Na patelni rozgrzać trochę oleju i smażyć racuchy na złoty kolor :) Jagody umyć i rozgnieść widelcem. Na racuchy położyć rozgniecione jagody. Można dodać po kleksie śmietany :) 
Na zdjęciu jagody są ze słoiczka :)

U mnie dziś prawdziwie wiosenno-letni ciepły dzień i taki obiadek to pełna rozpusta :) 

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają. Przepis przygarnęłam. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za odwiedziny i pozdrawiam ze słonecznej Bydzi:)

    OdpowiedzUsuń