środa, 22 lutego 2017

Na Tłusty Czwartek

...i nie tylko ;) Dziś małe co nieco na słotne popołudnie . Inspiracją do dzisiejszego przepisu były znalezione w aparacie zdjęcia z jesiennego wypadu na Kaszuby :)


 kapliczka na rozstaju dróg
i majestatyczna kobyłka


a tu już jabłuszka i Szwajcar ;)




RÓŻA KARNAWAŁOWA INACZEJ 

1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (375gram)
2 czerwone jabłka
cukier puder 

Ciasto rozwinąć, pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 części. Jabłka podzielić na 4 części i usunąć gniazda nasienne - skórkę zostawiamy!!!!. Każdą ćwiartkę pokroić na plasterki.Układamy wzdłuż dłuższego boku paska ciasta, skórką do góry :) dolną część zakładamy i lekko dociskamy. Zwijamy paski - tworzy się nam róża. Wkładamy do dołków w blasze do muffin. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C na 25 min. Upieczone róże wyjmujemy i oprószamy cukrem pudrem 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz