SERNICZKI UKRAIŃSKIE
1/2 kg twarogu półtłustego
2 łyżki cukru
6 czubatych łyżek sypkiej kaszy manny- użyłam błyskawicznej
2 małe jajka
1 czubata łyżka mąki pszennej
1/2 torebki cukru waniliowego
mąka do posypania stolnicy
olej do smażenia
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i mieszamy widelcem do otrzymania w miarę gładkiej masy.Odstawiamy na kilka godzin, by kasza manna spęczniała.Stolnicę lub blat posypać dość mocno mąką, wyłożyć część masy i dłonią lekko przyciskając rozpłaszczyć, odwrócić płat ciasta i ponownie lekko przyciskać. W ten sposób ciasto stanie się mniej lepkie. Zanurzoną w mące foremką wycinać kształty. Można pokroić w romby lub robić małe placuszki. Na patelni rozgrzać olej, serniczki lekko otrzepać z nadmiaru mąki i smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażone odsączyć z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać ciepłe z tym na co mamy ochotę ;) miodem, bitą śmietaną , owocami sezonowymi, sosami owocowymi...
Moje podałam z nektarynkami i miodem
I sprawdziłam najlepsze są ciepłe:) Smacznego:)
Licze, ze po przeprowadzce nie zabraknie mi polskiego bialego sera :) fajne zdjecie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) Mam chwilowo biały ser domowej roboty z Kaszub :)
OdpowiedzUsuń