poniedziałek, 11 lipca 2016

Gruzińska pomidorówka :)

Smakowaliśmy gruzińskiej kuchni i jednym z ulubionych naszych dań w  była zupa charczo :) czyli ich wersja zupy pomidorowej :)

CHARCZO
1/2 kg wołowiny, najlepiej mostek
3/4 szklanki ryżu
1 cebula
2 łyżki oleju
3 mięsiste pomidory
2 ząbki czosnku
1 strączek ostrej czerwonej papryki 
3 gałązki natki pietruszki
po 2 gałązki natki selera i kolendry
sól i czarny pieprz do smaku

Mięso pokroić na mniejsze kawałki, zalać zimną wodą i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować ok 40 min zdejmując tworzącą się pianę. Dodać opłukany ryż i pod przykryciem gotować jeszcze ok 15 minut. 
Cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić na oleju. Dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dusić razem ze 3 minuty. Następnie dodać do zupy. Całość gotować kolejne 10 minut bez przykrycia. Garnek z zupą zestawić z ognia. Dodać drobno posiekaną zieleninę, roztarty czosnek oraz strączek ostrej papryki. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć i odstawić na 10 min.
przepis pochodzi z książki "Tradycyjna kuchnia gruzińska" - którą serdecznie polecam wszystkim fascynatom kuchni kaukazkiej.
I kolejna porcja zdjęć :)
Wszechobecna- no może poza centrami Batumi i Tbilisi- chodząca wołowina Potrafiąca urządzić sobie letnią oborę tuż za ostrym zakrętem
A oto skalne miasto w Wardzi które powstało w czasach królowej Tamary. Miasto to mogło pomieścić 20 tysięcy ludzi :)

 Feski w przedsionku cerkwi




 Ci z Was, co mogą pochwalić się sokolim wzrokiem, zobaczą, że jedna z pieczar jest zamieszkana. Meszka tam mnich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz