niedziela, 4 stycznia 2015

Zakupowy bonus

Podczas zakupów trafiłam ma wymianę przepisów pomiędzy paniami kasjerkami ;) tak oto wzbogaciłam się o  przepis na bigos inaczej

BIGOS PO JAPOŃSKU
1/2 kg filetu z kurczaka
1/2 kg cebuli
1/2 kg marchwi
1/2 kg pieczarek
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg kapusty białej
przyprawa gyros
2 kostki rosołowe
1 średni ketchup
 olej

Filet z kurczaka pokroić w paseczki i usmażyć z przyprawą do gyrosa.Cebulę, marchew i pieczarki obrać. Cebulę pokroić w piórka, marchew w paseczki a pieczarki w cienkie plasterki. Kurczaka przełożyć do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni przesmażyć najpierw cebulę, potem marchew a następnie pieczarki. Po przesmażeniu cebulę, marchew i pieczarki warstwowo przekładać na kurczaka. Kiełbasę też kroimy w paseczki i przesmażamy i przekładamy na pieczarki. Kapustę drobno szatkujemy i układamy na wierzchu. Na to wszystko wylewamy ketchup i rozpuszczone w 3/4 szklanki wody kostki rosołowe. Przykrywamy i wstawiamy na godzinę do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika. 

Zastanawiam się czemu nazywa się "po japońsku" - pewnie ze względu na sposób krojenia składników.

P.S. A to zdjęcia z dzisiejszego spaceru :
a to myśliwy na polowaniu
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz