piątek, 26 kwietnia 2013

Wariacje tiramisowe - czyli deser w ogrodzie :)

Sezon ogrodowy to nie tylko czas na grilla czy prace "ziemne", ale również czas leniuchowania z książką oraz  popołudniowej kawy i odrobiny słodkości.  


TIRAMISU
4 żółtka
500g serka marscapone
4 łyżeczki cukru
podłużne biszkopty
1 szklanka mocnej kawy (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej)
trochę amaretto
tarta czekolada do posypania 

Żółtka ukręcić z cukrem na kogiel-mogiel i partiami wkręcać serek marscapone. Biszkopty moczyć w kawie z amaretto i układać w salaterkach. Zalać masą serowo-żóltkową. Schodzić. Przed podaniem posypać tartą czekoladą.

Wiem jest to wersja troszkę uproszczona, ale idealna na ciepłe popołudnie. :)

7 komentarzy:

  1. hmmmmm :) jesli nie zapomne, wyprobuje w przyszlym tygodniu, bo jutro lody od Mistrzow Hiszpanii :)

    OdpowiedzUsuń
  2. hahahahahahaha to zrób sobie przypomnienie w telefonie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dobrze, ze mam kawe bez kofeiny, to i R skonsumuje... I chyba uloze to w przezroczystych szklaneczkach (fajne, z grubego szkla :) i jednak herbatniki dam pomiedzy warstwami serowo-zoltkowymi :) bedzie wygodniej jesc i efekt tez, jak sie patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ''wkrecac serek'' - hahahahahahaha :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobilem! Jestes genialna! Masz u mnie 6 :)

    OdpowiedzUsuń