środa, 5 września 2012

Kuchnia gruzińska - kolejna odsłona

Dzisiejszy przepis jest na wyraźne życzenie jieny. Przeglądając swoją książkę "Kuchnia  gruzińska" znlazłam danie bardzo zbliżone do kuchni francuskiej. Sami oceńcie.

PORY Z SEREM I ORZECHAMI

5 łodyg pora
20 dag sera suługuni (może też być polski bundz)
50 ml mleka
10 dag łuskaych orzechów włoskich
pieprz, sól

Białe części pora odciąć, umyć i gotować przez 10 min we wrzątku. 1/4 sera odłożyć, resztę rozgnieść, zalać mlekiem i podgrzewać do rozpuszczenia, posypać solą i pieprzem. Orzechy drobno posiekać i dodać do sera. W żaroodpornym naczyniu ułożyć pory, zalać serem i posypać pokruszoną resztą sera. Piec w rozgrzanym do 200 stopni C piekarniku do momentu powstania złocistej skórki.


Czyż nie przypomina zapiekanej cykorii pod beszamelem???

2 komentarze:

  1. 3 pytania do experta :)
    jaka odslona? a foto?
    a poza tym jaki ser bylby dobry tutaj?

    OdpowiedzUsuń
  2. hahahahahaha kolejna bo był już kurczak i chinkali :) foto- kiedyś się pojawi :)co do sera to dobry byłby miękki owczy lub krowi krótko dojrzewający

    OdpowiedzUsuń