niedziela, 27 października 2019

Moje pierwsze warsztaty kulinarne :)

W warsztatach kulinarnych prowadzonych przez różnych kucharzy miałam przyjemność uczestniczyć wiele razy :) Wczoraj natomiast miałam przyjemność po raz pierwszy sama poprowadzić warsztaty kulinarne :) Uczestnikami byli uczniowie jednej z niepublicznych placówek. Stres był spory... ale daliśmy radę :) Jestem bardzo dumna z uczestników, zwłaszcza że menu mieliśmy ambitne - zupa krem z świeżych pomidorów, wrapy z kurczakiem i ciasteczka malinowe :)

ZUPA KREM Z POMIDORÓW 

1 mała cebula
1 ząbek czosnku
7 średniej wielkości pomidorów
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
bazylia do dekoracji

Pomidory  lekko naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki – usuwając zdrewniałe części.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej cebulę i czosnek. Dodać pomidory i odrobinę wody. Doprawić solą i pieprzem i pogotować ok. 10 minut.Zblendować zupę na krem. Rozlać na talerze i udekorować kwaśną śmietaną i listkami bazylii. 
Dziś bez zdjęć :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz