niedziela, 29 września 2019

Szczupak raz!

Z ostatniej wyprawy na Kaszuby przywieźliśmy takie o to dorodne szczupaki :)

Szwajcar dokładnie je oczyścił i poporcjował :) część zamrożona w oczekiwaniu na Boże Narodzenie :) a część wylądowała na patelni. Na życzenie Seniora usmażone, a nie zjedzone kawałki ryb wylądowały w słoiku w zalewie octowej.
ZALEWA OCTOWA
1 szklanka octu
3 szklanki wody 
4 kulki ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 łyżki cukru
1 cebula

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Wszystkie składniki zagotowujemy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W słoikach układamy kawałki ryby - niezbyt ciasno, bo pęcznieje. Zalewamy zalewą, zakręcamy i odstawiamy na minimum 2 dni do lodówki :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz