CIASTECZKA MALINOWE
2 szklanki czubate mąki
3/4 szklanki cukru
20 dag masła
2 opakowania budyniu malinowego
1 duże jajko
2 łyżki soku malinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Zagniatamy ciasto z wszystkich składników - oczywiście oprócz cukru pudru :) zawijamy w folię i schładzamy godzinkę w lodówce. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy na 3 - 4 mm i wycinamy ciasteczka. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy ok.15 minut , do lekkiego zezłocenia w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik musi być nagrzany przed włożeniem pierwszej partii ciastek. Po wyjęciu z piekarnika jeszcze ciepłe posypałam cukrem pudrem. Ciasteczka są jasne a smakują malinowo :)
W domu powoli pojawiają się jesienne dekoracje
Wujek, który odwiedził nas w niedzielę stwierdził, że "nawet mi się udały" pałaszując kolejne ciastko :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz