sobota, 16 lutego 2019

Żydowskie klimaty

Moja dzielnica, w czasach przedwojennych była miasteczkiem w którym obok siebie mieszkały trzy nacje : Polacy, Niemcy i Żydzi. W XVIII w. to ci ostatni stanowili większość mieszkańców miasteczka. Niestety zawirowania historii spowodowały, że nie ma aktualnie wielu pamiątek materialnych po mieszkańcach wyznania mojżeszowego.
Najokazalszym jest synagoga , którą już Wam wielokrotnie pokazywałam. Mam nadzieję, że odzyska swój blask w nowej roli- jako ośrodka integracji społecznej i kultury.

Obok jest dawny budynek szkoły żydowskiej, niestety zaniedbany :(
ale jest też czekająca na renowację KUCZKA



mam nadzieję, że zdążą zanim biedaczka rozpadnie się ze starości....

KURCZAK FASZEROWANY MACĄ 

1 spory sprawiony kurczak
1 cytryna dokładnie umyta
3 łyżki oleju
2 spore cebule
3 mace połamane na małe kawałki
1/2 szklanki rosołu
1 łodyga selera naciowego 
4 łyżki posiekanych świeżych ziół
1 jajko
sól, pieprz
woda do podlewania

1 cebulę obrać i posiekać. Seler pokroić na kawałki. Macę połamać i zalać w misce rosołem. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju - wrzucić cebulę z selerem i smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli. Przestudzić, dodać do macy. Doprawić solą i pieprzem . Wymieszać z jajkiem. Cytrynę przekroić. Umytego i osuszonego kurczaka natrzeć połówką cytryny, doprawić solą i pieprzem oraz posmarować olejem. Drugą połówkę cytryny pokroić na plasterki i włożyć w kurczaka. Następnie napełnić farszem z macy. Związać udka. Drugą cebulę pokroić w ćwiartki. Na środku blachy ułożyć cebulę a na niej kurczaka. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec tak długo, aż z nakłuciu nogi wypłynie sok ( zazwyczaj ok 1,5 godz). W trakcie pieczenia podlewać wodą i powstałym sosem. Gotowego kurczaka ułożyć na półmisku . Jeśli chcemy podać na sposób żydowski - farsz wyjmujemy z kurczaka i podajemy na oddzielnym talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz