niedziela, 17 września 2017

Jesienna pieczeń

Za oknem nadzieja na złotą polską jesień :)



to i w kuchni robi się jesiennie i smakowicie :) Dziś propozycja na niedzielny obiad .

JESIENNA PIECZEŃ
1 kg łopatki
1 opakowanie przyprawy Kamis do gulaszu
2 duże cebule 
1 duże jabłko np. kosztele
10 śliwek węgierek
 Mięso opłukać, osuszyć i obsypać przyprawą. Zostawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc w chłodnym miejscu. Cebule obrać i pokroić w piórka. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w ósemki, śliwki umyć i wydrylować. Mięso razem z cebula i owocami umieścić w rękawie do pieczenia i piec godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni C. Mięso wyjmujemy z rękawa i trzymamy w cieple. Cebulę zz owocami i wytworzonym płynem przekładamy do garnka. Blendujemy. Jeśli sos za gęsty to dolewamy trochę gorącej wody. Podajemy z ziemniakami z koperkiem i ulubioną surówką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz