niedziela, 20 listopada 2016

Na włoską nutę :)

Od roku jest taka mała pizzernia w moim mieście, gdzie nawet jak za oknem plucha, jest słonecznie i rodzinnie jak w prawdziwej włoskiej knajpce :) Kilka stoliczków i wspaniali ludzie - Roberto i Sylwia z ekipą :) Karmią nas mmmm....... smakowicie. Jest to ulubiona pizzernia moja i moich przyjaciółek. Z dziewczynami postanowiłyśmy uczcić roczek naszej ulubionej pizzerni i przygotowałyśmy mały prezent - dwie małe skrzyneczki z naszymi specjalnościami ;)

W pizzerni spędziłyśmy miły wieczór :) I mam nadzieję, że jeszcze wiele takich rocznic przed nami :)
W ten włoski nastrój idealnie wpisuje się sernik z najnowszego "Mojego Gotowania" - czekoladowo-bakaliowy, przepyszny. Nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała co nie co ;)

 SERNIK WŁOSKI Z BAKALIAMI

45 dag mąki
4 łyżki ciemnego kakao
6 łyżek cukru pudru
20 dag masła
5 dag margaryny
6 łyżek nalewki wiśniowo-cytrynowej
4 żółtka
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
20 dag cukru pudru
9 łyżek pastylek ciemnej czekolady
12 łyżek posiekanych bakalii (skórki i owoce kandyzowane takie jakie lubicie)

Z mąki, kakao, tłuszczy, 6 łyżek cukru pudru i nalewki zagniatamy ciasto. Żółtka i cukier puder utrzeć, Dodać twaróg- dobrze wymieszać. 3/4 ciasta rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy i przełożyć na dużą blachę do ciasta. Do masy twarogowej dodać pastylki czekoladowe i bakalie, wymieszać i wyłożyć na spód. Resztę ciasta rozwałkować, pociąć w paski i ułożyć w kratkę na masie twarogowej. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Po 15 min zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 40-45 min.
 
SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz