Za tym tunelem już Batumi :)
Paw w miejskim parku
Symbol miasta :)
Plaża w samo południe:)
i jeden z ryzykantów skaczących do morza z mola
A to grające fontanny :)
Medea
W to "coś" wsiadłam sama i do tego dobrowolnie :)widoki z wagonika:)
No i zachód słońca:)
RYBA FASZEROWANA PESTKAMI GRANATU I ORZECHAMI
1 ryba o wadze ok 1 kg, (oczyszczona wypatroszona)
1/2 szklanki pestek granatu
1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 ząbki czosnku
1 strączek ostrej czerwonej papryki
2 łyżki zimnej wody
pieprz czarny, sól
olej
Rybę posolić i popieprzyć. W misce wymieszać pestki granatu, orzechy włoskie, kolendrę , obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, oczyszczoną i drobno posiekaną czerwoną paprykę oraz wodę. Posolić do smaku. Otrzymaną masą napełniamy tuszkę ryby i spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, włożyć rybę i posmarować ją olejem.Piec ok godziny w temperaturze 230 stopni C. Po upieczeniu usuwamy wykałaczki i dzielimy rybę na dzwonki Podajemy z ziemniakami z masłem i zielonym koperkiem lub z białym pieczywem :)
Smacznego :)
Nie wiem jak Wam , ale mi zrobiło się cieplej:) Pozdrawiam cieplutko :)
P.S. Przepis pochodzi z książki "Tradycyjna kuchnia gruzińska", ale bardzo podobnie przyrządzoną Szwajcar jadł w jednej z nadmorskich restauracyjek ;)
u mnie kroluje ryba po grecku oczywiscie :) czasem tunczyk z puszki i od czasu do czasu tradycyjnie podsmazana :) Musze cos wymyslec na ''parapetowke'' :)
OdpowiedzUsuńHmmm.... pomyślimy o jakimś przepisie na rybkę ;) Szwajcara podpytam, bo to Jego domena :)
OdpowiedzUsuń