niedziela, 8 maja 2016

Lekka sałatka

Maj miesiąc zakochanych oraz uroczystości komunijnych :) dzisiejsza sałatka może stanowić samodzielne danie , ale równie dobrze może być dodatkiem do dania głównego :)

SAŁATKA Z PORA

1 por
2 duże jabłka
1 puszka moreli 
spora garść suszonej żurawiny
2 duże łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Por oczyścić z zewnętrznych liści i pokroić w pół talarki część białą i bladozieloną. Morele odcedzić i pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w kostkę. W kubku wymieszać majonez, jogurt, sól i pieprz. W misce wymieszać por, jabłka, morele, żurawinę. Polać sosem i wymieszać:) 
Otrzymujemy słodko-ostre połączenie smaków:)

2 komentarze: