wtorek, 15 kwietnia 2014

Kopa jaj :)

Spokojnie nie planuję robić bab wielkanocnych wg staropolskiego przepisu. Tę tytułową kopę zrobiłam metodą pachworkową. Tu niewielka część tej "produkcji".



W świąteczny klimat spokojnie wpisuje również sernik jogurtowy :) Jest to moja modyfikacja przepisu, który znalazłam w "Kulinarne HITY- Wielkanocne CIASTA".

SERNIK JOGURTOWY
10 dag ciastek kruchych lub herbatników o smaku czekoladowym
4 jogurty bałkańskie (po 340g) 
3/4 szklanki cukru
4 budynie waniliowe w proszku
1 łyżka esencji waniliowej
6 jajek
1/2 szklanki oleju
cukier puder do posypania 

Ciastka przekładamy do foliowego woreczka i kruszymy. Dno średniej tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki wysmarowujemy masłem.Wsypujemy pokruszone ciastka, wyrównujemy i delikatnie dociskamy do dna.  Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy na przemian jogurt i budyń w proszku. Następnie dodajemy esencję i olej na samym końcu ubitą z białek pianę. Delikatnie mieszamy i wylewamy na ciastka w tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i pieczemy ok. 50 min. Wystudzamy i zimny oprószamy cukrem pudrem. 
Smacznego :)
Najlepszy jest dnia następnego :)

1 komentarz: