piątek, 24 stycznia 2014

Coś na rozgrzewkę

No i mamy zimę :) trochę mało śniegu ale za to mróz nadrabia jak może :) Chwilowo za oknem już -15 i ciągle słupek rtęci spada.
W taki dzień jak dziś super sprawdzi się gulasz ze świąteczną nutą.

GULASZ
70 dag świeżej szynki wieprzowej 
3 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 średnia cebula
sól, pieprz, mielona wędzona papryka
olej
woda i......
2 pierniczki świąteczne bez glazury i ozdób 

Mięso opłukać i pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i mieloną papryką. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać olej wrzucić mięso i smażyć aż do ścięcia białka, dodać warzywa i smażyć tak długo, aż warzywa się skarmelizują. Wlać gorącej wody tak, by przykryła mięso (gorąca woda nie zmienia drastycznie temperatury w garnku i mięso szybciej się dusi) dodać pokruszone pierniczki i dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie miękkie. W razie konieczności podlewać ciepłą wodą . 
Możemy podawać z ziemniakami i ulubioną surówką lub jako danie jednogarnkowe z bagietką :) 
Smacznego :)

8 komentarzy:

  1. ... nic tylko wpierniczac :) Zdziwilem sie tymi pierniczkami, ale... Najzabawniejsze, ze tutaj nie dostane korzenia pietruszki, natke tak - w peczku, rozdrobniona, zamrozona - tak. Korzen - nie. Dziwne. Ale jakos sobie poradze ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a żebyś wiedział mojemu kuchennemu guru - czyli Tacie - bardzo smakował. I faktycznie nic tylko wpierniczać ;) no to nasionka - skrzyneczka i samodzielna uprawa pietruszki na korzeń :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj rozgrzałabym się taką potrawką.

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :) w tą pogodę na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wędzona mielona papryka?
    Przyznaję ze wstydem, że pierwszy raz słyszę o papryce w takiej wersji.
    Na pewno się skuszę na zrobienie tej potrawy. Mniam.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jest taka :) czekam na recenzję po zrobieniu :) dla smaku można dodać troszkę pokrojonego w kostkę boczku wędzonego :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam gulasz bez wędzonej papryki i pierniczków, ale z dodatkiem boczku. PYCHA!!!
    :)

    OdpowiedzUsuń