niedziela, 10 czerwca 2012

Mój wkład w EURO 2012 :)

Szaleństwo piłkarskie rozpoczęło się na dobre. Na codzień nie jestem , aż tak wielką fanką futboolu, ale raz na jakiś czas zasiadam przed tv i kibicuję namiętnie. W tym roku dodatkowym smaczkiem jest fakt, że EURO w połowie odbywa się w Polsce. Myślę, że zaproponowane danko idealnie wpasowuje się w piłkarskie klimaty. Możemy kulki obtaczać w różnokolorowe obsypki. Czerwona może być z papryki lub płatków chilli, żółta to papryka, czarna - pieprz, zielona- zioła, biała - bez obsypki lub starta biała rzodkiew, no i mam kłopot z niebieską - nie przypominam sobie nic jadalnego w tym kolorze.  Może mi podpowiecie co to mogło by być.
W taki oto sposób możemy układać sobie flagi drużyn grających w danym meczu :)


KULKI SEROWO-ZIOŁOWE

1/2 kg dobrego białego sera (czyli twarogu)
sól, pieprz
oliwa
2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
8-10 szuszonych pomidorów w oliwie (opcjonalnie)
1 pęczek bazyli
1 pęczek tymianku   (lub inne ulubione zioła)
1 pęczek oregano

Twaróg rozgnieć widekcem dopraw solą i pieprzem i jeśli lubicie dodaj rozgniecione ząbki czosnku. Pomidory pokrój w grubą kostkę. Zioła oczyść z łodyżek i posiekaj.
Z twarogu formuj kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli używamy suszone pomidory to w każdą kulkę wciskamy kostkę). Zioła mieszamy na talerzu i obtaczamy w nich serowe kulki. Przekładamy na talerz o podwyższonych brzegach. Skrapiamy oliwą i odstawiamy na pół godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz