niedziela, 1 stycznia 2012

Nowy Rok

Wszystkim czytelnikom życzę dużo zdrowia, weny w kuchni, pomyślności, obfitości wiele i to nie koniecznie kulinarnych ;) , aby w tym nowym Anno Domini 2012 spełniło się 90% Waszych marzeń.

W tym zabawowym , karnawałowym nastroju proponuję dziś sałatkę a'la gyros. Nakarmimy nią wielu głodnych imprezowiczów i zbierzemy dowody uznania dla naszego kunsztu kulinarnego :)

SAŁATKA A'LA GYROS 

1 kg filetów z piersi kurczaka
2 łyżki przyprawy gyros
1/2 zielonego ogórka wężowego
1 czerwona papryka
1 puszka słodkiej kukurydzy
1 średnia czerwona cebula
5-6 ogórków konserwowych
1/2 średniej kapusty pekińskiej
kilka pomidorków koktajlowych
250 g jogurtu typu greckiego
1-2 łyżki majonezu
3-4 ząbki czosnku
sól, cukier
olej do smażenia
2 bułki kajzerki


Mięso myjemy, kroimy w dość drobną kostkę ( mniej więcej wielkości 1/2 pudełka zapałek), posypujemy przyprawą gyros i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 1-2 godz w chłodne miejsce.  Paprykę oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Ogórki kroimy w cienkie plasterki, cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kapustę drobno szatkujemy.
Rozgrzewamy na patelni olej i partiami smażymy mięso. Usmażone trzymamy pod przykryciem, aby nie wysychało. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek doprawiamy solą i cukrem.
W dużej najlepiej przeźroczystej misce układamy kolejno:
1/2 mięsa, 1/2 papryki. 1/2 kukurydzy, 1/2 ogórków zalewamy to 1/2 sosu i ponownie układamy mięso, paprykę, kukurydzę ogórki polewamy resztą sosu na to kapusta pekińska. Na wierzchu układamy przekrojone pomidorki koktajlowe.
Bułki kroimy w kostkę i opiekamy na suchej rozgrzanej patelni. Sałatkę posypujemy grzankami tuż przed podaniem.

A po szalonej zabawie polecam aromatyczny rosół ;)

2 komentarze:

  1. Szczesliwego Nowego Roku. Zycze Ci WSZYSTKIEGO i NICZEGO. Wszsytkiego, co Cie czyni szczesliwa i niczego co Cie smuci.
    Sciskam Cie mocno.

    OdpowiedzUsuń