sobota, 21 maja 2011

Sezon na owoce :)

Lato coraz bliżej i coraz częściej będziemy spotykać się ze znajomymi na piknikach, grillach. Często przy takich okazjach podajemy na koniec kawę z ciastem. Mam do dzisiejszego przepisu sentyment.... jest to ciasto, które jako 12-latka poraz pierwszy upiekłam sama :) Jest bardzo proste i tak naprawdę możemy przygotowywać je przez cały rok - używając owoców sezonowych.

CIASTO CAŁOROCZNE "DANKA"

1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szklanka cukru
4 jaja
1/2 kostki "Palmy"
owoce
tłuszcz do wysmarowania tortownicy
bułka tarta do wysypania formy

Średnią tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułka tartą. Owoce myjemy, odsączamy i jeśli trzeba obieramy i rozdrabniamy.
Przy pomocy miksera łączymy mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru, 2 jajka i "Palmę" w jednolitą masę.
Ciasto wylewamy do tortownicy na to układamy owoce i przykrywamy pianą ubitą z 2 białek i 1/2 szklanki cukru.
Pieczemy ok 30-40 min w temperaturze 200 stopni Celsjusza . Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto się przepiekło.
tu w wersji z morelami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz