środa, 23 lutego 2011

Czulent z kurczaka

Wiecie, że interesuję się kulturą a zwłaszcza kuchnią żydowską. Podczas ostatniego Festiwalu Kultury Żydowskiej uczestniczyłam między innymi w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez panią Hannę Kossowską, która jest Maszigichą w gminie warszawskiej. Jeśli kiedykolwiek traficie na jej warsztaty to polecam serdecznie. Pani Hanna opowiada bardzo ciekawie nie tylko o zasadach kuchni żydowskiej, świętach ale i bardzo plastycznie o potrawach. Na koniec każdego spotkania była degustacja 2-3 potraw kuchni żydowskiej i przepisy :)
Dzisiejszy przepis niestety nie pochodzi z tych warsztatów i ale też jest pyszny i jeśli dobrze pamiętam zasady koszerności to je spełnia :)

CZULENT Z KURCZAKA
50 dag piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów bez skórki w zalewie
10 dag ryżu
1 puszka czerwonej fasoli
cebula
olej
1-2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz czarny, 1 łyżka cukru, po 1 łyżeczce: cynamonu, kuminu (czyli mielonego kminu rzymskiego) i słodkiej papryki mielonej

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę , zalewamy zalewą pomidorową (pomidory odkładamy) doprawiamy przyprawami - oprócz cukru i odstawiamy na noc do lodówki. Gotujemy ryż.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju dodać kurczaka razem z zalewą i dusić ok 5 minut. Dodać pomidory, fasolę. Doprawić cukrem i ewentualnie solą. Dodac posiekany czosnek i ryż. Wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać ok 30 min w 200 stopniach.

Czulent robi się przeważnie z wołowiny i bardzo długo dusi w piekarniku.

7 komentarzy:

  1. Noooooo :) ja jutro po raz 3 jem kurczaka w sosie pieczarkowym, a to samo w sosie musztardowym to nawet Carmen polubila :) Przepis wydaje sie prosty i niedrogi. Co do tego, ze z wolowiny... to w koncu jak? Krowka czy ptaszek?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten jest z ptaszka :) ale najczęściej jadany w święta żydowskie jest ten z wołowiny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To teraz kiedy mamy najblizsze swieto zydowkie, zeby trzymac sie regul? hahahahahaha

    OdpowiedzUsuń
  4. w piątek popołudniu zaczyna się szabat, można się obżerać

    OdpowiedzUsuń
  5. tylko najpierw musisz ptaka rytualnie zabić/ podcinając mu gardło jednym ruchem noża/

    OdpowiedzUsuń
  6. jeśli możesz to podaj swój przepis na śledzie po żydowsku, ciekawe jak je robisz.
    Pozdrawiam wszystkich fanów kultury żydowskiej.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mario- nie podam Ci przepisów na potrawy ze śledzi - po prostu nie lubię śledzi

    OdpowiedzUsuń