POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z OWOCOWĄ NUTĄ
60 dag polędwiczek wieprzowych
2 twarde jabłka
2 szklanki drobno poszatkowanej kapusty włoskiej
2 szklanki drobno poszatkowanej kapusty czerwonej
2 cebule szalotki
2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
olej
sól, pieprz
Polędwiczki kroimy na cienkie plastry i lekko rozbijamy pięścią :) Oprószamy świeżo mielonym pieprzem. Obsmażamy na oleju do lekkiego zezłocenia i odkładamy w ciepłe miejsce - lekko solimy. Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Smażymy na maśle z dodatkiem oleju. Również odkładamy w ciepłe miejsce. Na patelnię po smażeniu jabłek wlewamy sok, dodajemy miód, obraną i pokrojoną w piórka szalotkę oraz kapustę . Smażymy mieszając aż prawie cały sok odparuje. Na ogrzanym półmisku układamy plastry jabłek na to polędwiczki i przykrywamy kapustą. Podajemy z puree ziemniaczanym :)
A to bombka z podparyskiego Disneylandu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz