piątek, 9 listopada 2018

100 lat Niepodległej :)

Cała Polska dziś świętuje stulecie odzyskania niepodległości :)

 Świętujemy biegając, śpiewając, uczestnicząc w marszach czy imprezach :) Świętujemy również w kuchni :) zwłaszcza, że na świętego Marcina najlepsza gęsina :) Przepis pochodzi z reprintu książki kucharskiej "Nauka gotowania. Do użytku ludu polskiego." - pisownia orginalna :)



GĘŚ PIECZONA 
(pisownia orginalna) 

Gęś sprawioną i opłukaną posolić z wierzchu i trochę w środku, włożyć w środek kilka pokrajanych jabłek, gałązkę majeranu i piec na podługowatej brytfanie. Jeżeli jest tłusta, upiecze się we własnej tłustości, jeżeli chuda, trzeba dodać masła albo smalcu. Najlepiej się piecze w piecyku, oblewając często wytopionem z niej na brytfanie smalcem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz