sobota, 29 września 2018

Adios pomidory....


Za oknem złota polska jesień, na straganach bogactwo warzyw i owoców, a mi po głowie "chodzi" piosenka w wykonaniu Wiesława Michnikowskiego...
i zastanawiam się jak zachować ich smak na dłużej. Wiem, wiem wielu z Was powie, ale po co ??? Wszak w sklepach pomidory są cały rok. Fakt są, ale te letnie, uprawiane w gruncie mają niepowtarzalny smak  :)

DŻEM Z POMIDORÓW  
3 kg mięsistych pomidorów
2,5 szklanki cukru
1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego chili 
1 łyżeczka soli
woda

Pomidory obrać (możemy  nie obierać, ale potem trzeba będzie przetrzeć masę przez sito) i pokroić na kawałki, zalać wodą tak by tylko przykryła pomidory. Dodać cukier oraz przyprawy. Gotować na średnim ogniu, aż woda wyparuje. Jeśli nie obieraliśmy pomidorów to pomidorową masę przecieramy przez sito z drobnymi oczkami. Masę ponownie podgrzewamy i gorącą przekładamy do słoiczków, zakręcamy, odwracamy do góry dnem. 

Te piękne pomidory są od Prince de Bretange :) firmy gdzie pracuje moja Pierworodna :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz