poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kura w Kórniku

A raczej kwoka ;) Trochę mnie tu nie było, ale nie miałam weny do pisania. W miniony weekend poniosło mnie do Pyrlandii i nie mogłam nie zawitać do Kórnika
A to już pałacowy park i cypryśnik błotny, a raczej fragment pienia i jego pneumatofory :) ufff  trudne słowo


A o to przepis moim zdaniem świetnie pasujący do miejsca :

KURZY BIUST Z KURKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM

podwójny filet z piersi kurczaka 
40 dag kurek
1 duża śmietana 18% do zup
1 cebula
sól, pieprz 
masło klarowane 
2 gałązki tymianku, a raczej listki z nich

Filet pokroić w kostkę, osolić i opieprzyć. Grzyby oczyścić i umyć, większe pokroić na 4 części. Na patelni rozgrzać masło przełożyć mięso i smażyć do zrumienienia. Zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu zeszklić obraną i pokrojoną cebulę, dodać grzyby i smażyć, aż odparuje połowa płynu. Dodać kurczaka, śmietanę i ewentualnie doprawić :) posypać listkami tymianku.
Podawać według upodobań z ziemniakami, makaronem, ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz