poniedziałek, 20 maja 2013

Sezon grillowy w pełni

Problemy z komputerem trwają... teraz korzystam ze sprzętu córci, który nota bene też nie bardzo chce ze mną współpracować :((( jak pech to pech....Chwilowo za oknem pada, ale przez ostatnie tygodnie aura zachęcała do gotowania na powietrzu. Jak mięsiwa to i surówki dla równowagi pojawiały się na stole.

LEKKA SAŁATKA RZODKIEWKOWO-OGÓRKOWA 

1 spory pęczek rzodkiewek (lub 2 mniejsze)
1 ogórek zielony szklarniowy (ale nie wężowy) 
1 ząbek czosnku
1 mały gęsty jogurt naturalny (np. typu greckiego)
3 łyżki uprażonych na suchej patelni nasion słonecznika (łuskanych oczywiście ;))
sól, pieprz, zioła prowansalskie 

Rzodkiewki myjemy i pozbywamy się korzonków i listków (można te najmniejsze pozostawić) i kroimy na cieńkie plasterki. Ogórek myjemy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy na długie paski (wzdłuż oczywiście)- przypomina to szerokie wstążki.Warzywa mieszamy. Czosnek obieramy, drobno siekamy, dodajemy do jogurtu, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Polewamy warzywa sosem, posypujemy słonecznikiem i podajemy :) 

P.S. Super smakuje z grillowanymi kiełbaskami i też grillowaną kiszką ziemniaczaną ;) 

2 komentarze: